Agenţia ONU pentru Refugiaţi Palestinieni (UNRWA) a acuzat autorităţile israeliene că au comis acte de tortură împotriva unora din angajaţii săi din Fâşia Gaza.
„Angajaţii noştri ne-au raportat lucruri oribile din timpul detenţiei şi interogatoriilor la care au fost supuşi de către autorităţile israeliene, precum tortură, maltratare, abuz şi exploatare sexuală”, a transmis agenţia ONU într-un comunicat de presă.
„Unii din angajaţii noştri au raportat echipelor UNRWA că au fost forţaţi să facă mărturisiri sub tortură şi rele tratamente, în timp ce erau interogaţi despre relaţiile dintre UNRWA şi Hamas şi despre o implicare în atacul din 7 octombrie împotriva Israelului”, a indicat UNRWA.
La rândul său, Israelul acuză organizația că a angajat „peste 450 de terorişti în Gaza”.
După acuzaţiile Israelului din ianuarie, care au dus la suspendarea finanţării din partea a aproximativ 15 ţări donatoare, ONU s-a separat imediat de angajaţii acuzaţi, a lansat o investigaţie internă şi a încredinţat unui grup independent misiunea de a evalua UNRWA şi „neutralitatea” acesteia.
Dar, până acum, Israelul nu a împărtăşit nicio dovadă a acuzaţiilor sale.
Pe de altă parte, tensiunile dintre Națiunile Unite şi autorităţile israeliene au fost ilustrate şi de rechemarea de către Israel a ambasadorului său la ONU.
„Am ordonat ambasadorului nostru la ONU, Gilad Erdan, să se întoarcă în Israel pentru consultări imediate”, a declarat ministrul de Externe, Israel Katz.
Vicepreşedintele Statelor Unite, Kamala Harris, şi-a exprimat „îngrijorarea profundă” cu privire la criza umanitară din Fâşia Gaza, în timpul unei întâlniri avute cu Benny Gantz, membru al cabinetului de război israelian.
Kamala Harris „a îndemnat Israelul să ia măsuri” pentru a spori pătrunderea ajutoarelor pe teritoriul ameninţat de foamete, dar a şi „salutat abordarea constructivă” a autorităţilor israeliene în negocierile aflate în derulare pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi în Fâşia Gaza, însoţită de o intervenţie temporară a încetării ostilităţilor.
Harris „a făcut apel ca Hamas să accepte condiţiile care sunt pe masă pentru eliberarea ostaticilor, care ar duce la o încetare imediată a focului de şase săptămâni şi ar permite o creştere a ajutorului umanitar”.
Întâlnirea cu Benny Gantz a avut loc fără accesul presei.
Vizita la Washington a acestui fost ministru israelian al Apărării, membru al cabinetului de război, dar şi rival politic al premierului Benjamin Netanyahu, ridică semne de întrebare în Israel.
Un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a indicat că vizita a avut loc la iniţiativa lui Benny Gantz, al cărui program a inclus întâlniri cu consilierul pentru securitate naţională, Jake Sullivan, şi cu şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.